lørdag 1. november 2008

Forsøkskaninresultater

Resultatet fra siste forskningsrunde dumpet i postkassa idag og jeg er sur. Eller - sur er ikke helt dekkende, jeg er litt sur, litt fornærma (!), temmelig irritert og begriper ikke hvorfor jeg har kolesterol på 6,1.
Når jeg så leser forklaringa de sendte med og i tillegg sjekker alskens nettsider blir jeg absolutt ikke klokere.
Jeg spiser nesten ingenting av fytingene, er i god form, absolutt ikke overvektig, jada, jeg røyker, men allikevel????? For å gjøre forvirringa komplett står majones på fylista en plass og på jalista en annen....hallo
Nå er jeg fullstendig klar over at 6,1 ikke er direkte dødelig, men mitt hode sier at mitt kolesterol være 4 blank.
Og hvordan får jeg det dit? Røykesluttrådene vil jeg ikke ha. I og med at kostholdet er i tråd med jalista, muligens med unntak av majonesen, må jeg ifølge ekspertisen sette igang med kolesterolsenkende mat. Det var f.eks. 1,5 dl bønner pr. dag. Nå har jeg dessverre ikke spesielt lyst på en daglig bønnedose, må finne noe annet....
Det hyggelige kolesterolet var 1,9 og det er visstnok akseptabelt. Blodtrykket var også svært bra selv om jeg kjente en merkbar økning pga. den kolesterolscoren.
Nå tar jeg det elendige kolesterolet med til køys

5 kommentarer:

hildeG sa...

Ting går sjelden etter fortjeneste i denne verden - kolesterolet ditt skyldes neppe noe du har spist, det er sannsynligvis genetisk.
Det er også slik at selv om en kolesterolverdi på under 5 er ideelt, så har de fleste voksne nordmenn mer enn det, så verdien din er på ingen måte sjokkerende - den er vel heller temmelig gjennomsnittlig.
Det er også for lite kunnskap om hva kolesterolverdien betyr for kvinner spesielt - som vanlig er det meste av denne forskningen gjort på menn.
Så med mindre det er mye hjertesykdom i familien din, ville jeg tatt dette svaret med ro.
Røyking har ikke noe særlig å si for kolesterolverdien - det er en separat risikofaktor for hjertesykdom, slik at hvis man røyker og har for høyt kolesterol, øker den totale risikoen.
Det er også godt grunnlag for å hevde at dersom man har tegn til hjertesykdom (høyt blodtrykk, angina eller noe), så bør kolesterolet ned uansett hva utgangsverdien er - om nødvendig ved hjelp av medisiner.

Det kan kanskje også være greit å være klar over at de risikofaktorene vi i dag kjenner til bare kan forklare om lag halvdelen av alle tilfeller av hjerteinfarkt.

Og det går som sagt sjelden etter fortjeneste i denne verden. For noen år tilbake ble jeg selv tvangstestet av mine kolleger i bedriftshelsetjenesten på Gjøvik. De hadde sett seg grundig lei på at jeg satt og spiste sjokoladekarameller hver bidige dag, samtidig som jeg jobba med overhaling av daværende dataprogram som vi brukte (måtte jo ha noe til hjelp for å holde meg våken med en så stillesittende jobb, og jeg røyker ikke ;-))De var forarget over at jeg fortsatt fikk plass gjennom døråpningen - og lanserte en teori om at det la seg på innsida...
Svaret var til deres store skuffelse 3,8 - så jeg hørte ikke mer om den saken.
Før jeg fikk et 3 liters norgesglass proppfullt av sjokoladekarameller i avskjedsgave da jeg slutta...

Fortsett med fiskespisingen, du - og ta det ellers med ro. Slutte å røyke bør du jo selvsagt, men ikke av denne grunn :D

hildeG sa...

PS
Jeg liker bloggen din så godt at jeg har nominert den på Tordenbloggen - håper du ikke har noe i mot det. Det er mulig å reservere seg hvis man vil.

Mokki sa...

Aldri så galt at det ikke er godt for noe :) 1,5 dl bønner pr dag kan sikkert bidra til å senke fyringsutgiftene dine, siden det antagelig blir gasskraftverk i egen regi ;)
Majones på ja og nei liste... den inneholder vel egg som er på nei og planteolje som er på ja??? *fnis*

potentilla sa...

Ååå, så praktisk med nettlege, tusen takk. Helt iorden å skylde på gener ;)
Denne Tordenbloggsaken har jeg ikke fått med meg, men nuh er det sjekket. Etter en rask gjennomlesing av - diverse (hmmm)ser jeg at mine skriblerier er fullstendig på siden av foretrukne emner og stilarter. Mildest talt.
Direkte komisk. Tror nok ikke jeg når opp der, men hyggelig at du nominerte (tror jeg..)
Og Mokki, jeg tenkte ikke på sideeffekten av bønnene, tror heller jeg beholder kolesterolet - ja.

hildeG sa...

Si ikke det - deres uttalte hensikt er å skape kontakt mellom ulike bloggemiljøer, og nå er det i alle fall tre hagegale blogger på lista.
Jeg har bladd litt i en del av disse bloggene og synes mange av dem er både uinteressante og nokså dårlig skrevet, men det er da noe perler innimellom, som Glamourbibliotekaren og Bussbloggen. (som er mildt sagt forskjellige, hehe) Jeg er litt svak for Hjorthen også, han har vel noe av det samme kveruleringsgenet som meg, men jeg hopper over filmpostene hans, det interesserer meg ikke.