tirsdag 3. mai 2011

Merkelig oppførsel

Dette var hagedagen sin.
Starta med å skifte ut 20 utslitte jordbærplanter og rydde opp i de resterende som skiftes ut neste år. Fiberduken kom på etter intens jaging og kjefting på vedkommede som troner på bildet.

Mer tangfjerning og måtte etterhvert innse at de overlevende i tangbedet trenger bedre livsvilkår. Fram med trillebår og spade. Opp med plantene og opp med det som skulle vært jord. Det var stein, stein, grus og null jord. 10 trillebårlass og da har jeg bare tatt to meter....
Nedi med tang, jord, litt kompost og plantene på plass igjen. På dette tidspunkt takket ryggen for seg.
For spesielt interesserte kan jeg opplyse at de som så langt har tålt å bli overskyllet av saltvann og dekket med tang er geranium macorrhizum, helictotricon sempervirens, strandrug, brekkavier og sånn marikåpe som jeg ikke husker navnet på.
Moje Hammarberg, ryllikene, akeleiene og artemisia absinthium ser ikke spreke ut.

Kaffe på verandaen mens man beundrer verket og - plutselig, uten noen slags form for mål eller mening, spenner man på seg joggeskoene og jogger lystelig avgårde. Midtveis begynte jeg å lure alvorlig på hva jeg driver med. Det må være noe i den tangen.
Nok trening idag kan man trygt si.

Nå skal jeg igang med kaldkompost på systematisert vis og har studert litteraturen. To binger laga av to pallekarmer hver må da kunne fønke. Mer enn nok materiale til å fylle en iallefall. Dekke med presenning eller noe. Noen feil i opplegget?

Nå melder de drittvær så da kjører jeg hjem i morgen for å jobbe litt og finne pallekarmer og gjødsel.

8 kommentarer:

Berit sa...

Du verden for innsats! Og krokusen din blomstrer - mine har dødd i hundrevis i vinter, narsissene også. Tror ikke noen av dem liker streng barfrost på høsten, jeg har opplevd det samme en gang før.
Men jeg setter vel nye denne gangen også....

Anonym sa...

Beis pallekarmene først - både på inn- og utsiden. Da råtner de ikke så fort.

Parkvegens Hageglede sa...

HE, he..det er vel dette vi kan kalle for "vårkåthet".

Sigrid sa...

Det er det jeg sier: Der ingenting annet vil gro; prøv Geranium macrorrhizum :-D))))

potentilla sa...

Ja, den Geraniumen er helt utrolig. Kommer tidlig, tåler absolutt alt og reinen liker den ikke. Nå fyller jeg de verste problemområdene med sorten.
Det merkelige er at G.sanguineum bare dør ut her. Og den står godt beskyttet på flere steder. Nix, vil ikke. Flere av de andre sortene jeg fikk krisesendt etter fjorårskrisevinteren kommer fint. Ballerinaen har stått temmelig utsatt i masse år og klarer uten problemer.
Pallekarmene er beisa og vårkåthet tenkte jeg ikke på....Hehe..

Liv Elin sa...

æ trur sanneli du ska ta en prøve av den tanga å levere inn tel helsedirektorate...sånn "out-of-character" oppførsel e jo direkte skremmanes!

kor d blir av moilla? e d sjøen som vaske den vækk?

potentilla sa...

Ja, sjøen vaske vekk endel i front, men no skal æ kompostere tangen så får æ jorda i retur...

potentilla sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.