lørdag 28. mars 2009

Avslørt

Ingen hyttetur på meg, istedet sitter jeg her og fniser.

Frilørdagsmorgen, kaffe, frø lagt til bløt, avtale med vaskebøtta, tomt kjøleskap og melding i innboksen.

Der venta en hyggelig beskjed fra en av forumbrukerne som definitivt bor på motsatt ende av kongeriket. Hun var plutselig og fullstendig klar over at jeg i hine hårde dager, og jeg gjentar i hine hårde dager, hadde en aldri så liten romanse med hennes lillebror......(hihi, hmmmm)
Storesøstre sier jeg bare, de er verre enn Kripos. I og med at jeg er storesøster selv er jeg fullstendig klar over dette faktum.
Problemet er at man ikke tar høyde for andre storesøstre som opererer i samme liga. Hvis ikke Kripos og granskingskommisjoner generelt allerede består av storesøstre bør de fluksens skifte ut mannskapet. Her er det voldsomt forbedringspotensial for oppklaringsprosenten.

Man kan altså sulle rundt og innbille seg at saker og ting har gått i glemselen - glem det - det finnes alltid en storesøster. Og hun er på sporet....

Velvel, nå er det breiskolmsåing. Oppfatta noen hint om flere som ønska seg det, så jeg sår en haug. Hvis jeg har melkekartonger.

torsdag 26. mars 2009

Mer spiring og litt kultur

Her spirer Mariatistel og Artemisia absinthium. Endelig noen lyspunkt. Blodbegrene vokser og trives på loftet. Strandkålen er en spiretreging leste jeg på en frøside, æsj. Nå har jeg to merkelige spirer. Merkelige på hver sin måte...

En av mine interiørbestillinger har arrivert, den med duken som skal bli til badgardiner. Skal hentes idag. Kjøkkengardinstoff ikke kommet. Her blir det uansett sying i helga. Blir neppe hyttetur, kapteinen kommer lørdag kveld og snøen setter en effektiv stopper for utflukter. Fram med skiene igjen.

Blåturen igår endte på teater, Knut Nærums Peer Gynt oppsetting. Hysterisk morsomt. Finn Arve Sørbøe er ubetalelig i alle sin roller og musikkvalget var, hmmmm, spesielt. Svært bra, må visst skjerpe meg litt på kulturfronten....

mandag 23. mars 2009

Lobularia i mitt hjerte

Lobulariaen spirer

Etter 24 timer....masse lobularia.
Jeg elsker herved lobularia.

Må innrømme at min lobulariakunnskap er noe tilbake å ønske, har ikke engang sjekka herdigheten, men for øyeblikket er jeg bare overlykkelig for at noe spirer. Ser ut til at dette blir noe i nærheten av heucheraplenen.....

Edit: En ettåring....

søndag 22. mars 2009

Jeg sår videre

På frivakta har jeg sådd:

Artemisia absinthium
Mariatistel
Primula x tommasinii
Lobularia maritima (rosa)
Silene Purple Prince

Nå bør noe begynne å spire før jeg får anfall. Phormiumen er drylt inn i kjøleskapet hvor thalictrumen allerede bor. Ser ikke ut til å hjelpe.
Drittfrø.

Verandaen måket en gang til og de meteorologiske truer med mer.
Melder meg inn i Ritas klubb og leser ikke blogger hjemmehørende sør for polarsirkelen på en stund.

lørdag 21. mars 2009

Force 12 at sea

Mer tinesnø og såplanene forvitrer under kapteinens kommando. Der er alltid en oppgave til mannskapet og nå får jeg svi for språkpirkingen.

M/S Havbris LMWI (Lima, Mike, Whisky, India) er i big trøbbel and in need of assistance. Her nytter det ikke med den nordnorske kortfattede varianten: Vardø radio, Vardø radio, æ søkk.
Dette er adskillig mer omfattende og tar sin tid: Maydaymaydaymayday, this is Havbrishavbrishavbris, Lima, Mike,Whisky, India, in position sixty degrees north og så alle andre posisjoner og så årsaken til distress callen og her er det bare elende, Havbris synker i force gale, med slagside to port og på toppen av det hele man overboard in position osv. and all ships are requested to keep sharp lookout (please acknowledge). Så svarer alle stakkars Havbris på samme måten og etter som jeg kan skjønne tar alle disse språklige manøvreringer så lang tid at Havbris uunngåelig vil gå over i skipshistorien.

Min oppgave i dette scenarioet er å finne riktige engelske maritime uttrykk (ikke helt kvalifisert). Beauforts vindskala har jeg imidlertid inne.
Glem ikke at den aeromobileVHF må være med når vi går i flåten.

Nå går jeg på frivakt, hvilket betyr verandamåking og tar for sikkerhets skyld med meg den omtalte VHF.

fredag 20. mars 2009

Tinesnø og tvilsom engelskuttale

Det snør videre og innimellom kommer kulingen og lager white-out. Overhengende fare for å tryne i en lyktestolpe, ergo holder man seg innendørs. Absurde snøfall når man er vårklar i nordlige strøk blir alltid forklart som tinesnø, da tiner det mye fortere. Med disse mengdene bør det være snøfritt om et kvarters tid.

Kommer oss ikke på hytta med denne drittsnøen og jeg har fri i morgen... Kapteinen sitter med nesa i kursboka si og jeg justerer hjelpsomt engelskuttalen til han blir sur. Acknowledgement er en fin utfordring. Det blir meg fortalt at strykprosenten er 60 på dette kurset og det er ikke uttalen de stryker på. Jeg er ikke så sikker på det, hvis noen hadde kommet til meg med knoteengelsk hadde jeg strøket dem umiddelbart. Her godtas kun queen´s english uten alskens merkelige tonefall. Dessuten har vi nordlendinger en fordel med tonefallet når det kommer til engelsk, østlendinger høres ikke fullt så bra ut......Og dansker gir meg frysninger.
Når disse Oxfdenglish typene ringer på jobb blir jeg helt salig, hva de faktisk sier er mindre viktig. Må gjerne skjelle meg ut etter noter, det høres uansett helt fantastisk ut.

Nå skulle ikke dette innlegget handle om engelskuttale og jeg har glemt hva jeg egentlig hadde på hjertet.
Intet mer spirer, her må man så videre. I morgen etter den daglige verandamåkingen.
Min lille merkelige strandkål har fått et bittelite ordentlig blad, det er håp.

onsdag 18. mars 2009

Snø og en spire

Det har snødd en halv meter i natt og jeg tilbrakte en time på flyplassen igår mens kapteinens fly prøvde å lande.
Alt ved det gamle, altså.

Nå spirer en strandkål til og jeg er svært fornøyd. Gresset og phormiumen har ingen slike planer.
Resten blir sådd til uka når kapteinen drar på Bergenskurset sitt. Satser på at det går bedre i Bergen denne gangen, sist ble han stående igjen på landeveien da taxisjåføren ble tatt i promillekontroll. Det har forøvrig vært merkbar nedgang i hendelser med UP etter at han begynte med sin nye gjerning, slår det meg her. Og det har jeg faktisk ikke tenkt på - man finner enn så lenge, ikke UP til sjøs. Der er det fritt fram - med hurtigbåt i 40 knop. Alt har sin forklaring....

Stoff til kjøkken og badgardiner er bestilt, ånden har ennå ikke forlatt meg.

søndag 15. mars 2009

Prikling og saging

Min ene spirende strandkål ser svært merkelig ut, og ingen flere spirer. Frøsåing er nok ikke helt min greie....Den er imidlertid prikla.

Hytteturen gikk utmerket og jeg fikk utretta masse. Under en pause fant jeg ut at nå hadde veggseksjonen irritert meg lenge nok og henta saga. Nå er den delt i to og restmaterialet skal bli arbeidsbord på loftet. "Du gjorde hva...?" spurte den fraværende kaptein med sin mildeste innestemme....
Nå er det altså min seksjon og min sag så jeg ser ikke noe problem med det. Har arva et rikholdig utvalg verktøy fra min far, deriblant sveiseapparat, helt uunnværlig redskap for enhver kvinne. Finner nok noe som trenger sveising etterhvert.
Hva han måtte mene når han kommer hjem etter påske til et forhåpentligvis ferdigmalt soverom gjenstår å se. Vi er ikke helt enige om furupanelets fortreffelighet.
Har kapitulert når det gjelder kvistlakk etter et dybdeintervju med en malende, tydeligvis profesjonell fyr jeg fant i en korridor på jobb. Ingen bønn.

fredag 13. mars 2009

Hyttetur, omsider

Skal på hytta i kveld, jessjess. Må bare planlegge hvordan jeg skal få trødd buskapen inn i buret uten at en av dem forskanser seg under sofaen. Dessuten har modellpus for alvor lært seg å åpne dører....

Men first things first, må sjekke om Europris virkelig har ellosdrivhus eller om det bare er drivhushyller. Er det ekte vare blir jeg lykkelig.

Biltemalyset er nå installert på loftet, der er det kjølig. Enn så lenge er det bare blodbeger og noen stakkars pellisser der oppe. Eller - i og med at intet annet spirer kan det se ut som jeg har plass nok.

Mer såing til uka.

torsdag 12. mars 2009

Hjem med en bilderamme

Her står til liv. Blodbegrene overlevde og crambe maritimaen spirer. Phormiumen og de andre spirer selvfølgelig ikke.

Osloturen gikk utmerket, interiørbutikkene på Frogner var fantastiske og bugnet av elskverdige og svært så underholdende herrer...
For å si det sånn så var jeg ikke akkurat nedlesset av varer, men en liten helt uimotståelig drivvedramme med rustne spiker ramla i veska. Dro kortet med blikket et helt annet sted og en fnisende søster i bakgrunnen. Den mest hakesleppfremmende butikken var Christians, med en blanding av stram macho, en dæsj etnisk og en dæsj maritim. Ikke en blondeduk i sikte, men derimot håndlagde franske salongbord laga av gammel material og kanta med rustne jernkanter fra skip. Hulk, sa jeg. Intet problem, sa Christian, vi frakter hvor det skal være, helikopter er en gammel oppfinnelse....
Jeg hulket over mer enn frakten.
Intet fra Passiflora denne gangen, størrelsen satte begrensninger. Ingen sko heller...

Nå er det krampejobbing et par dager og så hytte i helga. Kapteinen kommer hjem tirsdag og blir et par dager før rederiet sender ham på kurs til Bergen og deretter til sjøs igjen. Blir ikke å se før etter påske, men han har tydeligvis en spesialgud som passer på. Kapteinjobben på flaggruta han absolutt vil ha og beregna kom til å ta minst et år å få, materialiserer seg over påske. Da blir han stasjonert her og får en uke på, en uke av. Det er noen som får det til, registrerer jeg. Lett undrende.

fredag 6. mars 2009

Interiørfunderinger og kokende eddikvann

Nydelig vær og jeg skal bare jobbe litt før jeg reiser fra sola og til de mer mondene strøk. Frøpotter og småplanter skal klare seg medmindre assistentgartnerne trør til. Tar med meg vindusmålene sånn bare for sikkerhets skyld...

Så har jeg brukt litt tid på å lese meg gjennom et utall interiørblogger og nettbutikker og da lurer jeg på en ting; hvorfor er alt likt? Alle kjører fransk landstil, shabby chic og alt er hvitt og dukkestuete. Ikke for at det ikke er pent, men er det bare de som vil ha dette som blogger, maler og styrer? Mulig jeg ikke har funnet unntakene og selvfølgelig har dette noe med mote å gjøre, men allikevel. Hvor er gutta f.eks? De interiørbutikkene jeg liker er mannfolkdrevet og kjører helt andre stiler enn blonder og gipsfigurer. Akkja, her er bare å gjøre som man alltid har gjort og ånden kommer uansett snart til å forlate meg, håper bare jeg får sydd gardiner før det skjer.

En annen pussig ting er tips og kjerringråd. Leste at for å fikse gamle malekoster skulle man vaske dem i kokende eddikvann og deretter i grønnsåpevann. Hvem er det som pønsker ut sånt? Iallefall ikke de som selger kostene, ergo står noen hjemme og tester ut alt man lagerfører i kjøkkenskap. Forsåvidt greit, men hvor mange remedier står man og koker opp før man finner ut hva som virker? Jeg ville aldri ha funnet på å koke opp noe som helst. Antakelig noen med en smule kjemisk innsikt.
Konklusjonen blir uansett at dette er en fremmed og merkelig verden som jeg snart kommer til å forlate. Den er altfor arbeids- og kostnadskrevende for meg.

Nå må jeg bare sørge for at buskapen har mat nok så de ikke begynner å gnage på interiøret i mitt fravær.

torsdag 5. mars 2009

Ånden gir resultater

Regna med jeg måtte bevise mine sykunnskaper så her er en av de nye manillastolputene (og den gusjegule gamle). Ser jo at jeg er avslørt i og med at skredderen insisterte på å være med på bildet..Dette ble litt mer jobb enn jeg trodde da det viste seg at putefyllet var vatt - i løs vekt. Detaljene rundt det faktum skal vi ikke utbrodere, men nå er vatten på plass og hele greia kantet med snor.
Ferdig så langt.

Blodbeger er prikla, Crambe maritima og Carex chatamica sådd.

Neste prosjekt er gardiner til gjesterom, trekantede store vinduer hvor skråtaket følger vinduene. Det betyr borrelåsfeste og vinduene er 2,10 brede så jeg må skjøte stoffet. Trodde jeg hadde funnet stoff, men det viste seg å være beige i stedet for hvitt i stripene og det kan man helt opplagt ikke ha.

onsdag 4. mars 2009

Ånden som (ennå) blir

Og hvordan går det så med ånden min? Så langt har den ikke vært av typen som går, så jeg har tatt med de ufyselige gørrgule manillastolputene fra hytta og kjøpt stoff (blåstripete) til å trekke dem om.
Gardinstoff til stua er funnet på Åhlens, semigjennomsiktig med hvite striper på hvitt. De hadde også soveromsgardinstoff, men det var for hvitt til våre lyse sommernetter, så der må jeg ha noe i tillegg. En interiørbutikk med opphørssalg ble raidet igår og kom ut med diverse tekstiler til gjesterom og en skipskiste. Her er altså framgang så det hyler i svingene.

Skal en tur til Oslo i helga og hadde lagt inn Ikeatur, men så kommer min nesten-på-Frogner bosatte søster på banen og strammer meg ettertrykkelig opp. "Ærlig talt, Ikea.....". Dermed er jeg ombestemt og skal nå på HP-Konzept og sånt....Egentlig greit i og med at tekstiler er funnet, men har en liten mistanke om at Frognerbutikkene er en ørliten smule overpriset for meg. Ideer kan man imidlertid rappe og HP har en stil jeg har sansen for.
Kapteinen dro igår og forlangte stor middag servert før han dro. Det fikk han på betingelse av at han fiksa ledning til mitt nyinnkjøpte Biltemaplantelys. Den betingelsen angra jeg ettertrykkelig på etterhvert som arbeidet skred fram...."Korr i sv...hel...har du funne den her forb...greia, har du virkelig betalt for det her j.....mainn....."osvosv...
Jeg trodde et armatur var et armatur, nå vet jeg altså bedre. Lys ble det imidlertid, så nå kan jeg begynne å så.

Sju blodbeger har overlevd mine stadige fravær og det får holde. De vokser og trives og må prikles og settes kjølig før jeg drar igjen. Av en eller annen merkelig grunn er det Randis gamle frø som utmerker seg, de andre spirte adskillig dårligere.

Etter hva jeg kan se har Dragland åpna for sesongen, selv om sidene er noe kryptiske. Ingen må-ha nyheter. Ellerosen var kommet med så jeg, men så var det dette med roser i berg og steinland da.

Nå skal jeg sette såpotter til gjennomfukting før jobb. Phormiumen spirer ikke, mulig jeg må prøve kjøleskapet.

Båtbilde til Berit :)

søndag 1. mars 2009

Sjokkopplevelser og interiørplaner

Hjertelig tilbake, sjokkert og rystet i mitt innerste. Saken er som følger: Vi ble kontaktet av en herremann som ville bytte båt med oss, han har en litt mindre, men helt grei båt. Denne personasjen er en velkjent og velbeslått (og respektert) type.
Vi skrubba, vaska, rydda og tømte til skipet var plettfritt. Møtet foregikk i Harstad og denne noe eldre, velkledde, veltrimmede og meget elskverdige person kommer ombord til oss. Skipet glitret og det gjorde øynene hans også. Så skulle jeg bli med ham ombord og inspisere.
Gode gud....
Det var regelrett ubeskrivelig, totalt kaos, skittent, stinkende og jeg opplevde et av disse sjeldne øyeblikk hvor jeg målløs sto og gapte.
Marsjerte rett tilbake og ga kapteinen ordre om retur, dette kommer ikke på tale. Kapteinen tok med blokka si og vandra over, saumfarte båten, laga liste over alt som måtte gjøres om handelen skulle gjennomføres og så dro vi inn til sentrum og la oss der.
Etter to døgn dro vi tilbake på ny inspeksjon. Da hadde det vært to mekanikere og rengjøringsbyrå i aksjon og båten så adskillig bedre ut.
Den er to år gammel og - som herren innrømte - har aldri sett såpe og vann.
Da er det jeg begynner å lure, her har han kjøpt båt som kostet den nette sum av 1,6 mill og så behandles den sånn...? Greit at gubben har nok penger, men da kan han vel bekoste vasking??
Han måtte uansett fire kraftig på prisen (uten protester...). Grunnen var nok at han ble hodestups forelska i skipet vårt og jeg ga klar beskjed om vedlikehold og vask!
Så nå har jeg prosjekt utpå våren med å få nyinvesteringen opp til mine standarder. Hurra.
Det verste er at jeg gikk glipp av hagehelga pga. dette.
Grrrrrr.....
Kapteinen er nå ferdig med sin fiskerkarriere for andre gang og reiser tirsdag.

Jeg skal dra fram frøposene og har av en eller annen grunn fått en lenge fraværende ånd over meg og skal sette igang med innvendig hyttefiksing. Nei, det blir ikke interiørblogg (!) og ekspert på emnet er jeg langtfra, så jeg satser på litt råd og vink fra ekspertisen (hei, Nina....).
Nå har jeg målt vinduer og skal begynne å lete etter gardin og putestoffer. Deretter skal soverommet males, det er pr. nuh et ubehandlet furumareritt og jeg gleder meg ikke til den jobben. Har hørt rykter om kvistlakk, sliping og alskens uhumskheter.
Soverommet skal bli hvitt med noe slags blåstripete gardiner og det første jeg lurer på er tak kontra veggfarger. Helt hvitt tak går jeg ut fra, men veggene bør vel være litt dempet i kuløren?
Gulvet er og blir oljet furu.
Innspill mottas med takk og bilder kan etterhvert skaffes ;)